Quantcast
Channel: Ses Meves Feinetes
Viewing all 58 articles
Browse latest View live

Dolça Aventura

$
0
0
Hola a tots i totes...
En un primer moment no he estat partidària de contar coses personals per les xarxes socials o pel bloc, internet... Però aquesta setmana he rebut molts mails de comentaris que m'heu fet al bloc... I me preguntava: ara? Per què? Si fa seeeeeegles que no public res... I es veu que han anomenat o mostrat o han posat d'exemple a Ses Meves Feinetes a un curs de Web 2.0 i he trobat que havia de donar una mica "d' explicacions" de la meva nova "desapareguda bloguera".
Doncs sí! He estat mamà! Primer vaig tenir una primera aturada bloguística el mateix dia que ens vàrem enterar de la gran notícia. Clar, cada vegada que encenia l'ordinador era per mirar coses sobre embarassos, sobre bebès, sobre pors, llibres... Una dolça obsessió. Després em vaig adonar que havia passat del blog i vaig escriure uns quants posts... I a la recta final ja no estava per res!!! Entre calor, tercer trimestre d'embaràs i els peus com a botifarres...
Ara ja fa un mes i mig que tenim es petitó amb noltros i, si es complicat de vegades trobar 5 minuts per dutxar-te, imaginau-vos per escriure a un blog...
Però aquesta setamana quan m'he adonat que es parlava de Ses Meves Feinetes a un curs, i moltes persones havien tengut temps en escriure un comentari al blog, no m'he pogut estar d'escriure aquest post, explicar-vos això, agrair a sa gent que encara em segueix i als nous seguidors i dir-vos que... TORNARÉ! No sé quan ni com, però ho faré! 
Però de moment... Vull assaborir aquest moment tan dolç que estem visquent!

Reactivació del blog

$
0
0
Il·lustració de Benjamin Chaud
Hola a tothom: Com estau? Quan de temps, eh??? Mare meva... He deixat tot això de banda, però sempre amb la cuqueta darrera l'orella de... vull reprendre Ses Meves Feinetes, vull reprendre Ses Meves Feinetes!!! Com sabeu he estat mamà, i això ha coincidit amb canvi de domicili, d'escola, d'illa, d'alguna manera... de vida. I d'alguna manera... canvi de mentalitat, si més no... construir una mirada diferent. Una mirada diferent des de l'educació i cap a l'educació. No he estat una premamà o mamà que hagi llegit molt o que m'hagi obsesionat capficat en temes de la maternitat. És a dir, no m'he llegit ni Que s'espera mentre s'està esperant, ni cap llibre sencer de Carlos González o Laura Gutman, però sí que he seguit blogs, o he llegit articles que passejen per les xarxes d'aquests autors o d'altres que m'han cridat l'atenció i m'han agradat com a mare... i que després m'han fet qüestionar la meva feina com a mestra. Si aquest tipus d'educació, de pedagogies, de pensaments, de joguines, de contes, etc. són les que t'agraden pel teu fill... perquè no han de ser les que empris pels teus alumnes??? 
I en aquestes esteim! Estic informant-me, cercant, trobant, pensant, estudiant, descobrint, provant, etc. totes aquestes cosetes per a que la pròxima passa sigui posar-les en pràctica a l'escola, algunes de manera imminent, d'altres... tira a tira... poc a poc... amb sacs carregats de paciència i il·lusió, ja que representa canviar l'escola, el sistema, cap una educació més conscient, més respectuosa i més coherent.
A les hores, he pensat que m'agradaria poder compartir totes aquestes cosetes que me trob, que pens, que cerc, que segueixo, que aprenc... amb voltros, a part de seguir mostrant petites cosetes de sa meva feina diària.
Tenc tantes ganes de reprendre el meu alterego blogger i compartir tot això i començaria ara mateix a publicar mil posts sobre mil coses diferents, però ho faré poc a poquet, dia a dia, per prendre constància!
De moment, per obrir boca i per a què vegeu per a on van els tirs... Vos present un blog que es diu De mi casa al Mundo d'una mare i mestra de Mallorca que és el que m'ha "convidat" a mirar les coses amb uns altres ulls, i d'una manera o una altra és el que ha despert aquesta cuqueta de dins que no deixa de repetir: sí que es pot! sí que es pot! Podeu clikar a la foto per anar-hi i ja li dedicaré un altre post explicant-lo detalladament. No cal dir que té facebook!

Bones Vacances!!!

Educació Conscient, Educació Coherent

$
0
0
Poc a poquet m'he anat assebentat de tot un moviment que comença a coure's per Mallorca: escoles lliures, de metodologies diferents com Waldorf, Montessori, Mares de Dia, Escoles Alternatives... etc. 
A diferents grups (sobretot de mares) de les xarxes, m'he sorprés de veure la tan mala opinió que es té de l'escola pública i del que es fa a l'escola pública; i que hi ha gent que tira cap a les escoles concertades i/o privades, i que n'hi ha d'altres que volen un tipus d'educació diferent pels seus fills. Un tipus d'educació més conscient, més coherent, més de cara a fer persones que siguin capaces de fer, sentir i pensar per a si mateixes convisquent totes juntes a un entorn saludable, pacífic i respectuós amb un mateix i amb els altres. Però... això no és el que volem tots? Jo intent que sigui així a ses meves classes però és ben cert que hi ha coses que he i vull canviar, coses que de moment no he canviant pel meu concepte personal de Darth Vader: el que ens porta al "Lado oscuro" (no canviar el que no funciona) és la por.
Aquest és un dels motiu perquè l'escola pública està una mica mal considerada avui en dia, i és per això també el perquè estan sortit totes aquestes escoles alternatives però que no els hi queda més remei que ser privades.
Tot això, més la maternitat (on portarem a escola al nostre fill???) més estar-hi enguany a una escola d'un barri moooooolt marginal, on el poder adquisitiu de les famílies no és que estigui al terra, sinó que està enterrat al més profund centre d'aquesta, m'ha fet pensar diferents coses:
  • Aquesta educació conscient, coherent i respectuosa només és accessible per uns pocs privilegiats que s'ho poden permetre?
  • Què serà de l'escola pública (de totes i tots) si no la cuidam?
  • Què pots fer tu, Laura Cuenca, amb tot això???
Doncs bé, la meva idea, i objectiu és... una cosa que vaig sentir a un curs que estic fent, Allò que hem d'aconseguir és que totes aquestes bones idees, aquestes alternatives educatives, aquestes metodologies, aquesta consciència educativa tengui cabuda dins l'educació pública perquè SÍ QUE ES POT. Aquesta persona que ho va dir va posar l'exemple de El Martinet a Catalunya i de com varen començar sent una escola de "hippys" al Ripollés i ara hi ha una graaaaan llista d'espera. Jo no  és que vulgui fer un martinet (és a dir, no estic parlant d'ambients, ni projectes, ni una cosa ni l'altre) ja que pens que cada escola s'ha de basar amb les seves característiques i canviar a la seva manera, però sí que ens hem de quedar amb aquesta idea del Martinet: creim amb el que feim i ho fem tots junts (escola i família) d'aquesta manera i per tot això (i tenir-ho molt clar).
Moltes vegades (i jo la primera) ens hem queixat: -és que el sistema..., -és que les programacions..., -és que les notes..., -és que les famílies.... Però mai ha evolucionat aquesta queixa, és a dir, he fet ben poca cosa per canviar aquest "és que..." El meu objectiu és aportar el meu granet d'arena des de allò més proper (la meva aula) a allò més llunyà, per propiciar aquesta nova mirada de l'educació, que aquestes queixes passin a ser canvis d'allò que no m'agrada per allò que m'agrada, contagiant al màxim a companys, famílies, etc.  
Un exemple molt clar i gràfic que em va passar fa dues setmanes: estic donant "m'agrada" o compartint articles de "no és necessari que els nins escriguin i llegeixin fins els 7 anys" de mesntres estic preparant una feineta a l'ordenador per escriure la paraula PRINCESA perquè estem estudiant l'Edat Mitjana (que per cert, ja pujaré totes les feinetes per qui les vulgui utilitzar). Però tampoc he de voler tirar totes les fitxes als fems perquè "mola ser alternatiu" sense tenir un Bon Plan B ben estudiat, pensant i programat tenint totes les respostes a toooots els emperons. En aquesta fase estem (estic), a la fase de planificar un canvi.
Bé, a part de crear-se moltes escoles alternatives a Mallorca. També s'està creant un moviment de persones (escoles, famílies, mestres...) que volen incorporar aquestes maneres de fer a l'escola pública. De fet al bloc "De mi casa al Mundo" l'autora hi va penjar una llista d'algunes d'aquestes escoles a nivell estatal que la podeu consultar aquí.
A una d'aquestes escoles, la de Lloseta, l'equip d'infantil està intentant dur a terme aquest tipus de canvi adequat a la població i característiques de l'escola, i algunes mestres d'aquest equip són les responsables d'aquestes Jornades d'Educació Conscient i Educació Coherent que es realitzaran a la UIB (Mallorca) el pròxim mes de maig. Ja vos escriuré un post sobre les Jornades; pens que és una bona manera d'anant familiriaritzant-se sobre noves pedagogies, noves experiències i obrir ben els ulls i les orelles i deixar-me (nos) contagiar per aquesta il·lusió, fent que més enllà d'una il·lusió sigui un fet real, i poguem fer de l'escola pública, l'escola per totes i totes, l'escola què volem.
No sé si els hi queden places, però pels qui els interessi i estiguin a Mallorca poden trobar tota la informació al perfil de facebook de la Fundació Es Niu.
Vos deix el programa:


Portada Jaia Quaresma

$
0
0
La meva companya de nivell d'enguany, na Mari Carmen, va venir amb la idea de fer una tapa d'àlbum que havia vist pel Pinterest (aquesta), però que trobava que el nivell dels nostres alumnes (4 anys) era una mica complicat el tema de les cordetes, les sabatetes... i que igual la podríem fer d'una altra manera més senzilleta i més coherent amb la realitat dels nostres alumnes.
Volíem una cosa mona, on es ves una feina dirigida però amb un poc de creativitat i que el resultat fos tan bonic que estiguessin molt contents, que això és el principal.
Així que vàrem fer això:
Les cametes estan dibuixades a la cartolina. Les vaig treure de les cametes de la Vella Quaresma que va sortir publicada a una revista de les 3 Bessones i que la podeu trobar aquí. Però la vaig modificar una mica, per exemple la cameta del calcetí la vaig fer ben peludeta fent així una guiny a l'estat de les meves cames després de la maternitat (jijiji)
La faldeta és un troç de foli i vàrem dir als infants que la podien decorar com més els hi agradés. Feren ratlletes, lunars, floretes... com volíen. I a sobre hi aferràrem una blondeta de reposteria a mode de davantalet.
El nom el varen posar amb unes lletretes de tampó que vaig trobar al Tiger, aquesta part... els hi va agradar molt.
Igual amb un altre tipus d'alumnat, els hi hagués donat tan sols sa falda, i hagués fet que ells dibuixassin ses cametes i ses sabatetes... però estem treballant la creativitat a cole per partida doble ja que a casa no la treballen gaire i es bloquejen quan els hi deman que dibuixin, pintin, crein lliurement, així que fem una de calç i una d'arena.
Per exemple, aquí baix podeu veure els dimonis tan moníssims que varen dibuixar lliurement i que penjàrem tots a un mural. Una vegada passat Sant Antoni, els vaig retallar del mural per organitzar-los individualment i que se'ls poguessin dur a casa.


Bé, aquesta entrada no és res... de l'altre món. Però forma part del meu dia a dia a l'escola.


Som la classe dels Bufons. Edat Mitjana (part 1)

$
0
0
L'escola que estic enguany està perfilant la seva línia metodològica i es va fent proves amb diferents projectes: Treball Cooperatiu, Treball per Projectes, Pràctiques Restauratives, Educació en Valors, etc. tot des d'un Enfocament Globalitzador. Varen posar com a full de ruta que cada aula al menys havia de fer un Projecte Anual, i el projecte no només es refereix a un Projecte de Treball, sinó que amb un mateix tema poguessis treballar diferents maneres de fer, diferents metodologies, etc. Es va decidir que tota l'escola seria una línia històrica mitjançant la vestimenta i Infantil vàrem decidir que seríem l'Edat Mitjana. Vàrem distribuir les aules per diferents personatges atractius de l'edat mitjana que aquest fet seriviria per les desfresses de Carnaval i a 4 anys vàrem triar ser els Bufons.
Vàrem començar tot aquest tema després de Nadal, i el farem seguir fins a final de curs. I hem treballat mooooltes coses amb l'Edat Mitjana com a fil conductor.
El tema el vàrem introduir amb els regals que els Reis d'Orient varen deixar a classe després de les vacances de Nadal. A la nostra classe varen deixar un castellet per entrar-hi (que el fem servir de biblioteca) i un Puzzle de Cavallers. 

Als pocs dies es varen trobar una carta, signada per un Bufó on els hi portava un Mapa per anar d'excursió a un Castell, al Castell de Bellver a Palma. Això va motivar mooooolt als infants i va despertar la seva curiositat sobre el món dels Castells, dels Cavallers, etc.

Una vegada els infants estaven engrescadíssims hem començat a fer diferents tipus d'activitats, no tan sols el típic"projecte" (que també, encara que l'hem fet més tipus Centre d'interès i que ja el penjaré quan l'acabem que encara ens queda un trimestre), sinó que ho hem relacionat gairebé tot amb el tema medieval:

DESFRESSES DE BUFÓ:
Com podeu veure el vestit està fet de bosses de fems verdes i paperí de verbena de plàstic de color vermell. El capell està fet de Goma Eva amb purpurina decorat de gomets vermells i pompons de feltre a les puntes. I com a complements duen un escut pintat, decorat amb gomets brillants, plastificat i amb una cordeta de "trapillo" a mode de collaret; i un pal amb un capellet de bufó amb cascabells penjats per fer renouet pel carrer.
Els infants també varen participar a l'hora d'escriure la carta a les famílies de com havíem d'anar vestits el dia de la rueta.

TALLERS INTERNIVELL:
Els tallers internivell els fem durant una sessió setmanal. Barrejam els infants de les dues classes de 4 anys, i els dividim en 4 grups. Aleshores, treballam 4 tipus de taller: matemàtiques, lectura i escriptura, experiments i hort. Tot és a nivell experimentatiu, amb jocs i material manipulable. Jo faig el taller d'hort i a quan vàrem començar el tema medieval ja teníem l'hort a punt per sembrar així que els hi vaig explicar el conte "En Jaume i la Mongetera Màgica" i vàrem sembrar una mongetera màgica cada un  per dur a casa i unes quantes a l'hort de l'escola.


PSICOMOTRICITAT:
A psicomotricitat varen començar a construir castells amb els coixins, i a voler desfressar-se de princeses i cavallers. També el mestre de psico ha començat a treballar un taller de jocs malabars i d'equilibris una sessió de psico al mes.



JOCS PER RACONS
A la classe, he introduit material relacionat amb el tema per jugar per racons. Un és el racó de biblioteca hi hem ficat el castellet de roba per entrar a llegir a dins, i els altres són material o bé que ja teníem i li estem donant una altra utilitat, o bé material nou que he confeccionat i que l'he tret del pinterest.







DECORACIÓ D'AULA I ESCOLA
A diferents tallers hem fet la decoració de la porta, i d'algunes parets de l'escola. Encara estem fent-ho.

 

 

FILOSOFIA 3/18
La filosofia la duim a terme amb  mig grup, ho fa la mestra de suport, n'Eugènia, aprofitant el tema, va presentar el quadre Castell i Sol de Paul Klee. Tractant el quadre, les formes, els colors... varen fer una activitat de fer la composició del quadre amb les Taules de Llum, una vegada feta la seva composició la varen plastificar i va servir com a vitrall per a decorar les finestres de l'aula.






GEOMETRIA
Mitjançant peces de contruccions, portam a terme la programació de geometria de Ses Meves Feinetes explicada aquí, simplement que a sa feineta hi ha una foto petitona adalt de tot de sa fitxa amb un castell de construcció i han de pintar (reconèixer) la figura que hi treballen en aquell moment.

Vull fer un segon post sobre el tema de l'Edat Mitjana, posant-vos ses feinetes que hem fet, els originals i alguna mostra feta pels infants.
Aquesta vegada no m'he inventat res de res de res, simplement he modificat cosetes, he anat agafant idees, i les fonts d'on he tret aquestes idees les podeu veure a un taulell que he creat d'Edat Mitjana a Pinterest:


També vull preparant un altre post sobre TREBALL COOPERATIU que és un projecte de centre del meu centre. Vos vull mostrar com ho he portat a terme, sent nova amb el tema, i com ho hem relacionat també amb l'edat mitjana.

Bonanit!

Sant Jordi: El Grúfal i El Petit Blau i el Petit Groc

$
0
0
Il·lustració de Joan Turu
A la meva escola per Sant Jordi es fa una marató de contes. Hi ha diferents mestres que fan contacontes a diferents aules i cada grup classe es pot anar apuntant a les diferents activitats. Jo en vaig voler prepara-ne una que la vaig titular CONTES A L'OBSCURITAT. Em feia moltes ganes utilitzar un retroprojector de tota la vida. N'hi ha mils a les escoles i instituts amb el segell i tot del MEC que estan arreconats amb un poc de sort, ja que molts no van tenir un final feliç quan arribaren els seus germanets petits (els projectors i les PDI). De fet, a la meva escola no en tenien cap i me'l varen deixar a l'escola de devora, el CEIP Es Pont (moltes gràcies companyes!).
Doncs, amb la màgia del Retropojector vaig contar dos contes: el Petit Blau i el Petit Groc de Leo Leonni (Kalandraka), i El Grúfal de Julia Donaldson i Axel Scheffler (MacMillan)
Vaig triar aquests dos contes perquè els vaig veure molts fàcils per adequar-los a totes les edats, tan a infants de 3 anys com als grans de 6è.
En total vaig fer 6 sessions a l'escola, i els alumnes més grans que vengueren varen ser els de segon de primària (que els hi va encantar els dos contes).
Ara vos explicaré com ho faig fer:

                 EL PETIT BLAU IEL PETIT GROC
Aquest és un conte meravellós de Leo Leonni, el mateix autor del ratolí Frederick, que el més sorprenent és que està escrit a l'any 1959. És un conte senzillet però que pots treballar moltes coses. Està il·lustrat a mode de paperets romputs i amb diferens formes i colors que conten una història. Se'm va ocórrer que el que podia fer era contar-lo amb papers de cel·lofana, i així ho vaig fer... Vaig crear tot un material del conte amb papers de cel·lofana plastificats, per anar contant el conte damunt del retroprojector. Només pel simple fet de contar-lo a través de la llum i mirant a sa paret, ja va ser una cosa moooolt màgica. En principi aquest conte el vaig preparar per els més petitons, la meva sorpresa va ser que als infants de segon... els hi va encantar, i a la seva mestra també! Per no fer-me un embolic amb el material, em vaig fer un croquis de com l'havia d'anar contant a mode de Storyboard. Vos pos algunes fotos i entendreu millor el procés:

          
Material per projectar
Pàgina de l'Storyboard del conte


 Aquí podeu veure com estàvem colocats, jo tenia el material del conte a la meva dreta junt amb les 3 fulles que hem vaig fer com a guió del conte (l'Storyboard o xuleta de tota la vida, vaja). A la xuleta vaig posar una T o una S a cada diapositiva que volia dir si utilitzava una Transparència o una peça "Suelta" perquè a segons quines parts del conte anant posant rodonetes d'una amb una damunt el projector era molt màgic.

                         

Aquest conte va agradar molt pels colorets projectats a la paret i per la història del conte, que recoman totalment com a imprescindible de la mestra.

                                         EL GRÚFAL
Aquest conte és una delícia en tots els sentits. El tenc en anglès i en català, ja que està escrit en rima que això és la seva peculiaritat més interessant. És per això que el vaig voler tenir també amb el seu idioma original. Està clar que amb el meu nivell cutre-patatero d'anglès el vaig contar en català. Pels qui no coneixeu el conte, que sabeu que és una història d'enginy, de valentia, de petits, d'anar alerta amb el que es pensa... de moooooltíssimes coses. Aquest el vaig voler contar amb ombres xineses i vaig treure la idea del Pinterest, i la podeu trobar aquí.
Així que em vaig posar mans a l'obra i vaig fer les titelles amb cartolina blau marí (així podia imprimir els dibuixos directament a la cartolina i no havia de marcar-los a cartolina negra), pals de brotxetes i cinta adhesiva.
Els titelles els podeu treure de la pàgina que vos he dit del pinterest, però també els he posat aquí sota. Que sapigueu que els vaig reduir un 25%.



Vaig fer el teatre amb una caixa de cartró que hi havia per l'escola i un troç de paper continu o d'embalar de color blanc. Els infants de sa meva classe ho varen pintar de negre i el varen decorar amb gomets al seu gust. Va quedar preciós. 

A part de les titelles ho vaig acompanyar d'una presentació que vaig preparar per cridar l'atenció dels infants i que no només haguessin d'estar pendents del diàleg entre els animals (titelles). A aquesta presentació hi vaig afegir diapositives en negre quan no volia que vessin res. I vos la podeu descarregar aquí mateix:


Així que hi jugava amb dues llums, la del retropojector darrera el teatret, i la del projector a la PDI on es veia la presentació la qual passava les diapos amb un minicomandament a distància que té el meu ordenador (i no és apple, eh? ;)

Això era el que tenia darrera del teatret, plastelina per anar aferrant els titelles ja que necessitava mans lliures per anar passant les diapos de la presentació que es veia al darrera amb la PDI, fotocòpies ampliades del conte (una ja té una edat)  amb anotacions i avisos de quan havia de canviar de veu canviar de diapositiva, el minicomandament del meu PC i el retropojector.


Vaig ambientar-ho amb la Banda Sonora de The Gruffalo's Child de René Aubry (moníssima i dolcíssima) que la tenia a uns altres altaveus amb l'Spotify del meu mòvil. Els infants quan entraven... flipaven!



I per acabar... aquí teniu el conte passa a passa:


Esper que vos agradi i ho pogueu utilitzar. jo vaig disfrutar molt molt molt molt! Ah! Una cosa que va ser primordial, va ser fer diferents veus dels diferents animals... Això va ser molt divertit, motivador i engrescador.
Bon cap de setmana!!!

Edat Mitjana (Part 2) Feinetes

$
0
0
Hola, ja hem acabat ses classes, eh???? Com ha anat això??? Pareix que el dia no arriba mai i sempre acaba arribant. Ara a acabar d'enllestir el curs, preparar cosetes pel curs següent, tancar memòries, paperassa i... descansar...
Havia promès que publicaria ses feinetes del centre d'interès de l'Edat Mitjana que hem dut a terme al meu centre a les aules de 4 anys. Són unes feinetes molt senzilletes, ja que treballam tots els conceptes i objectius del segon  i tercer trimestre mitjançant aquest tema, sense cap altre tipus de material, perquè les característiques de l'alumnat així ho requereixen i perquè, cumplimentant-les amb altres més artístiques com ja vos vaig mostrar al post anterior sobre medieval, tocam tots els àmbits. 
Quasi totes les feinetes, per no dir totes, les he tretes d'altres ja fetes i les he modificat així com les volíem i/o necessitàvem nosaltres. A sota del post vos linkaré d'allà on hem anat remanant, agafant idees, modificant, etc. Moltes gràcies a les autores prèvies perquè ens heu facilitat molt la feina, i esper que les meves, també les pogueu utilitzar, modificar, etc. Si algú té algun problema en veure alguna fitxa seva modificada publicada, que m'ho comenti i la llevam sense cap problema.
Una vegada dit tot això, afegir que no és ben bé la feina que ara m'agradaria fer, però que degut a les carecterístiques del centre, a les meves personals, etc. ho he fet d'aquesta manera, (m'hagués agradat fer més coses d'experimentar, representar, jugar, embrutar, etc i menys feinetes)... esper que pogueu usar-ne alguna.


La portada del dossier individual que es dugueren els infants la vaig fer a mode d'orla amb una foto tamany carnet de cada infant i ells es dibuixaven de bufó i, a sobre li vaig posar un paper vegetal de l'any de la picor que rondava per l'escola i una companya me'l va regalar al qual li vaig fotocopiar aquestes lletretes tan mones (que no m'enrecord quines són perquè estava  a l'escola). El que sí que vos puc dir és que la lletra medieval que he utilitzat a les feinetes es diu Morpheus i la podeu descarregar gratuïtament aquí.
Agrair a tots els meus alumnes d'enguany, TOT el que m'han ensenyat a nivell personal. Ha estat dur, ha estat dur compaginar la maternitat amb un grup amb tantes mancances sobretot a nivell de gestió d'emocions , però sé ben cert que ens enrecordarem amb molt d'apreci i estimació tota la vida, així com també que l'aprenentatge real l'he fet jo. Gràcies "chicos" (és així com els hi he dit tot l'any) i gràcies a les vostres famílies!

Els links d'on he tret el centre d'interès:



Intent número 1 de reactivació del blog

$
0
0
Hola,
Després de moooolt de temps, de moltes experiències, de moooolta formació en tots els aspectes de la vidaaaaa... M'he proposat reactivar el blog. Sense grans expectatives, simplement tornant als inicis, compartint la feina que faig i feim amb les meves companyes dia a dia, de cara a optimitzar l'organització d'aquesta i de cara a compartir-la per si a algú li interessa.
Des de fa 3 cursos estic de nou, a un centre nou, a un poble nou, a una casa nova i amb un fill nou.
És un centre de dues línies, amb ràtios no molt elevades i sobretot amb alumnat local. 
Just quan vaig arribar, el cicle d'infantil començava a formar-se per introduir alguns canvis metodològics seguint les noves corrents pedagògiques. Així que començàrem a introduir ambients d'aprenentatge i noves metodologies actives d'aprenentatge.
He estat mestra de suport 2 cursos seguits, i ara sóc tutora de 3 anys. La idea és anar publicant periòdicament el que anam fent i així tendrem un bon banc de recursos i idees quan acabem el cicle. A més de servir-nos per avaluar, organitzar i consultar per fer documents com memòries, noves programacions, etc.
PD: Com que intent ser honesta amb mi mateix, recordar que he titolat aquest post com "Intent número 1", esper que passi més enllà de ser un intent i que la Força m'acompanyi.
Il·lustració del gran JOAN TURU



Som la classe dels Súperherois. Com ens organitzam a 3 anys

$
0
0

Decoració de la nostra porta, idea de Pinterest
Abans de començar a publicar les activitats que anam fent a 3 anys amb les meves súpercompanyes, m'agradaria explicar una mica com ens organitzam, perquè pens que les properes publicacions estaran més contextualitzades i també me servirà a jo per consultar en un futur (de cada vegada sóc més Dori).
Aquest curs és el primer curs que me toca un grup de 3 anys desde començament de curs des de fa molt de temps, des de Formentera els quals, estan fent 6è (com passa d'aviat el temps, no?)
I clar, tot ha canviat molt de pressa des de llavors, tant la societat, com l'escola, com jo mateixa i les nostres vides.
Ja vos vaig xerrar un altre dia que estava en un procés de formació i de canvi tant de mirada com de maneres de fer envers l'educació; això és degut tant a  la maternitat com al moment de canvi paradigmàtic que està visquent l'educació hores d'ara a les Illes Balears i a molts altres llocs.

És per tots aquests motius, que amb les nostres companyes, decidírem fer un acompanyament més conscient, més proper,  més relaxat, dels nostres alumnes de 3 anys a l'escola.
Es pot dir que hem estat més o menys de procés d'adaptació fins ara. Tot i aixó hi ha alumnes que encara estan passant el dol de separació de les seves famílies.
Hem organitzat les aules, per espais/miniespais/racons amb múltiples possibilitats de propostes. Sent aquestes aules també espais reconvertibles en diferents ambients temàtics.

A la nostra escola, l' educació infantil estaria organitzada de la següent manera:
  • 3 dies fem ambients de lliure circulació després de pati on es mesclen tots els infants de totes les edats (3, 4 i 5 anys)
  • 1 dia fem tallers internivell (amb els infants mesclats de la mateixa edat) abans del pati. 
  • 1 sessió setmanal de música
  • 1 sessió setmanal de psicomotricitat
  • 2 sessions setmanals d'anglès
  • 1 sessió setmanal de religió / valors
Alternam moments d'activitat lliure (com els ambients) amb activitats més dirigides i activitats mixtes.
I totes les sessions sobrants les hem distribuides fent les coses que trobam importants i necessàries per als nostres infants de 3 anys i més o menys serien aquestes:
  • Grafisme Creatiu
  • Treball Sensorial
  • Contes
  • Joc per racons/miniespais
  • Projectes
  • Altres feinetes esporàdiques
  • Festes i tradicions
  • Sortides, etc.
    Els ambients d'aprenentatge els hem tornat a posar en marxa aquesta setmana, ja que primer hem esperat a que els infants de 3 anys estessin ben ubicats a l'escola i als espais. Els ambients que tenim organitzats són (estem en procés de decidir uns noms més atractius però vos escric les temàtiques perquè vos faceu una idea):
    • Artístic
    • Matemàtiques
    • Lectoescriptura
    • Experimentació
    • Exterior
    • Joc simbòlic: caseta
    • Joc simbòlic: hospital i perruqueria
    • Construccions
    Fa 3 anys que el cicle ens vàrem començar a interessar per aquest tipus de metodologia i ho posàrem en pràctica durant el curs passat. Estem molt contentes de com va anar, ja que vàrem notar molts beneficis en els infants; com per exemple, un molt important: minven considerablement els conflictes, aleshores hi ha un "ambient" de joc i treball molt òptim de cara a desenvolupar els aprenentatges.

    Els tallers que dum a terme a 3 anys, de moment són els següents:
    • Filosofia 3/18 Art
    • Poesia
    • Safates Sensorials
    • Hort i Cuina
    • Grafisme creatiu / Traç
    Com veis és una adequació de continguts-metodologies molt diversa. I els objectius principals serien:
    1. Establir els pilars de confiança i seguretat que es necessiten per desenvolupar qualsevol tipus d'aprenentatge
    2. Prioritzar l'educació emocional
    3. Oferir propostes atractives per al treball de la base de tot. És a dir i per exemple, abans de començar l'escriptura, o les lletres, etc. oferir propostes de treball  del traç mitjançant el grafisme creatiu tant a l'aula com als tallers i ambients, treballant lateralitat, prensió, deslliçament, esquema corporal, etc. i oferir propostes de llenguatge mitjançant el llenguatge oral als contes i al taller de poesia o als ambients, anglès o música. Partir realment d'allà on es troben els infants.




    Grafisme Creatiu

    $
    0
    0
    Aquest any hem posat en marxa el Grafisme Creatiu. Fins ara no l'havia treballat com a tal. Ja sé que no ens hem inventat res, i de fet, el que feim es cercar idees a internet, blogs, pinterest i adaptar-les al nostre treball d'aula i la nostra programació.
    Hem decidit incorporar el grafisme creatiu a la nostra programació perquè pensam que és una de les bases per l'assoliment de l'escriptura. Perquè ens pot donar pistes per saber si aquell infant té la lateralitat assolida o creuada i poder ajudar-lo depenent de les seves necessitats, perquè ens dóna moltes informacions de moltes coses rellevants de cada un dels infants, perquè es treballen molts d'altres continguts i objectius curriculars (colors, tamanys, formes, textures, etc.)
    És a dir, és una tasca molt completa i globalitzada, de la qual gaudim tant mestres com infants.
    Dues de les fonts on he recercat (a part dels taulells de grafisme creatiu de pinterest) han estat Grafisme i Creativitat i Idees Magistrals.
    Com que pensam que a 3 anys, i sobretot a principi de curs, és una tasca important i necessària per començar a exercitar la pre escriptura i/o psicomotricitat fina, l'hem programat tant a una sessió setmanal (quan ve la mestra de suport) tant a tallers internivells on hi ha un taller de grafisme i els infants hi passen cada 5 setmanes.
    Quan acabi el curs intentaré fer un recull a mode de programació de tot el que hem treballat, de moment vos mostraré el que hem fet fins ara:
    Rodillo sobre acetat i grafisme amb el dit. Estampació























    Programació GRAFISME CREATIU P3

    $
    0
    0

    Hola!
    A veure si ho aconsegueixo i puc postear totes ses cosetes guapes que hem fet durant aquest curs. Començaré per la Programació de Grafisme Creatiu.
    He agrupat totes les activitats que hem fet durant aquest curs de Grafisme Creatiu amb una graella, així com ho va fer Idees Magistrals. Tot i que algunes activitats són més d'estampar que no de traçar, les realitzàvem també durant les sessions de grafisme...
    Hem intentat relacionar les activitats amb propostes que estàvem treballant com a contes, o festes i tradicions.

    Com ja sabeu, el grafisme a Educació Infantil ajuda a iniciar als infants en un treball previ a l'escriptura. Els objectius principals que hem volgut treballar són:
    - Afavorir la coordinació òculo-manual
    - Treballar la motricitat fina per faciliatr el domini del traç
    - Ajudar a desenvolupar l'estructura espaial i temporal i de la lateralitat
    - Experimentar amb materials diversos
    - Desenvolupar el gust pels colors
    - Mostrar gust i interès per l'expressió gràfica

    També es treballen molts dels continguts de P3 com ara:
    - Estimulació del to muscular, la força, la velocitat i la lateralitat.
    - Exercicis percepció espacial: esquerra/dreta, a prop/lluny, gran/petit, dins/fora, figura/fons, obert/tancat, sentit de rotació, proporció, ordre, creuament...
    - Exercicis d’experimentació: direccionalitat esquerra-dreta, sentits de rotació, creuament de línies, tancament de línies i formes, traços paral·lels.
    - Manipulació ajustada als diferents estris (adequació del to i la força necessàries per a cada estri).
    - Noció d'Espai: sobre/sota; dins/fora; dalt/baix; esquerra/dreta; davant/darrere, amunt/avall, inici/final, obert/tancat, al voltant, encreuat...
    - Noció de Temps: abans/després, primer, en acabar/al final.
    - Noció de Superfície: pla horitzontal i pla vertical.
    - Integració del lèxic i les estructures lingüístiques vinculades a l’exercitació dels traços: pintar, repassar, resseguir, girar, pujar, baixar, pastar, trenar..., més gran, més petit, més allargat, dins, fora, amunt, avall, al voltant, per davant, per darrere...
    - Treball de continguts matemàtics: colors, formes, figures, numeració, etc.

    La valoració de l'activitat que en feim les mestres (ses meves compis Joana M., Xisca i jo) que l'hem dut a terme és molt positiva. Als infants els ha agradat moltíssim, ja que han pogut explorar i gaudir de diferents materials molt atractius per ells.
    Moltes de les idees per programar les hem agafat del PINTEREST o de blogs com ara Idees Magistrals, Qué hacemos hoy en el cole, Plastiquem o La Clase de Miren. Els enllaços també estan a la programació que vos podeu descarregar aquí sota. Esper que vos agradi i serveixi!!! 



    Taller de Poesia

    $
    0
    0
    Durant el curs, com vaig dir fa dos posts, unes de les activitats programades setmanalment ha estat els Tallers Internivell. Enguany hem estat tres grups de P3, així que cada dilluns, abans de berenar, ens distribuíem entre 5 grupets d'infants de P3 mesclats (3 tutores i 2 mestres de suport) per dur a terme 5 tallers rotatius diferents. Cada grupet tenia 10 o 11 infants. Els tallers que hem dut a terme han estat:
    - Filosofia 3/18
    - Hort i Cuina
    - Safates Sensorials
    - Poesia
    - Grafisme Creatiu 
    Hem fet un total de 4 tallers cada mestra. I els infants han anat rotant durant tot el curs. És a dir, cada mestra s'ha hagut de programar 4 tallers de la seva temàtica (hort, filosofia, poesia, etc.) i l'ha repetit 5 vegades fins que han passat tots els infants al taller. Cada mestra tenia una graella per dur un control.
    A la primera taula es distribueixen els infants de l'aula en 5 grups. A la segona taula es posa la data del dia del taller a les caselles de la primera fila.  I a les columnes s'anirien posant el grup del 1 al 5 que li tocaria a cada mestra aquell dia. El taller acaba quan cada mestra l'ha fet amb tots els grups.

    Jo he estat la responsable del Taller de Poesia. Volia fer un taller on es treballés el Llenguatge Oral mitjançant el fil conductor de la poesia. Com que era pels infants petitons, els de P3, vaig pensar que a cada sessió hauria d'haver un recull de moltes mini-activitats i molt adequades a la seva edat. La temàtica que he usat han estat les estacions o pas del temps. Així que els 4 tallers han estat els següents:
    1. La Tardor
    2. El Nadal
    3. L'hivern
    4. Primavera i Estiu

    Per dur a terme el taller, m'ha ajudat una titella, na Frida. Na Frida, anava dins la seva bossa de viatge, i des de Mèxic ens duia un munt de cosetes per explicar, escoltar i pensar... Cada taller sempre ha seguit la mateixa estructura; hem treballat les mateixes mini-activitats, però relacionades amb la temàtica-estació del taller. Aquestes han estat:

    1. Benvinguda de na Frida, conversa
    2. Conte musical, Col·lecció del bressol a la Lluna
    3. Dites del llibre "Les estacions de l'Any"
    4. Joana Raspall: titella i Poema
    5. Cançó: audició i dansa
    6. Conte
    7. Rimes de Tamara Choubarovsky: titella nanet i rima
    8. Poesia Visual
    9. Mini Activitat plàstica
    10. Acomiadament màgic: Nina Simone
    Cal dir que a moltes de les activitats, l'objectiu era merament passar gust d'escoltar i reproduir el poema, o dita o rima... Simplement, gaudir d'una estoneta juntets d'escoltar i sentir poesia i les seves variants.


    Na Frida és una titella màgica que la vaig comprar a Formentera l'estiu passat, a una amiga que fa unes titelles precioses. La podeu trobar a la següent pàgina de Facebook: DANDARA. És molt especial perquè, a part de ser moníssima, es converteix en un altre personatge, na Nina (són titelles reversibles!!!). I aquest era el moment màgic que empràvem per acabar la sessió, quan na Frida s'acomiada i es convertia en Nina Simone. Els infants (pensau que a P3 comencen molt petitons) es quedaven ben bocabadats i no sabien ben bé com canviava... La darrera sessió de totes els hi vaig mostrar el secret.

    1. BENVINGUDA DE NA FRIDA. A cada sessió na Frida arriba amb una maleta de viatge. Els infants la criden perquè surti de la Maleta i ella va presentant tot el material necessari a cada mini activitat.

    2. CONTE MUSICAL. A cada sessió començam amb un dels contes de la Col·lecció de Kalandraka "Del Bressol a la Lluna". Són contes (o poemes, o cançons, o rimes...) molt senzillets on es treballa molt la sonoritat. Amb les seves il·lustracions i la seva rima, de seguida els infants el saben "recitar" ells tots solets


    3. DITES DE LES ESTACIONS DE L'ANY. A cada sessió llegim les imatges i la mestra la dita corresponents a l'estació que es treballa a la sessió. Empram el llibre "Les estacions de l'any" de Barcanova, El Bosc de Colors


    4. POEMA DE JOANA RASPALL. Na Frida crida a la seva amiga Joana Raspall. Que apareix de la maleta en forma de titella també. És la titella d'àvia que hi ha dins la panxa del llop d'Ikea. Aquesta padrineta (així és com deim àvia a Mallorca) els hi ha fet molta gràcia; s'estimen molt amb na Frida i es fan dues besades quan es troben i quan es despedeixen. Ella és l'encarregada de dur-nos un poema i llegir-nos-el. He intentat que a cada sessió fos un poema de la pròpia Joana Raspall ja que és una autora que m'agrada molt per treballar els poemes i la poesia a infantil. Però crec que no ho he aconseguit a totes les sessions. Tot i això, ella sempre ha estat l'encarregada de presentar el poema.


    5. CANÇÓ I DANSA. Com que amb les primeres 4 mini-activitats hem de seure i escoltar, vaig pensar a programar una cançó amb dansa enmig de la sessió. Així gaudim de la música i la dansa i posam moviment al poema musicat. Cada cançó també ha estat relacionada amb la temàtica de la sessió.

    6. CONTE. Explicació d'un conte amb suport visual o amb el mateix conte editat relacionat amb la temàtica de la sessió.

    7. RIMES DE TAMARA CHUBAROVSKY. Vaig descobrir a Tamara Chubarovsky al blog De mi casa al Mundo. De seguida em vaig fer seguidora seva, dels seus vídeos i materials. Tamara és una logopeda holística que mitjançant les seves rimes i jocs sonors ajuda a integrar, sense adonar-nos, les lletres i els seus sons amb els moviments del cos. Ho vaig voler provar amb els infants... i va tenir molt però que molt d'èxit. Primer em va costar trobar les rimes traduídes al català. Les vaig trobar per escrit a la seva pàgina, AQUÍ. Però poc després de començar el taller de poesia, vaig trobar que havien fet uns vídeos de les rimes en català, i visualitzant aquests vídeos em va anar molt bé per empollar-me'ls i "intentar" fer-ho igual als infants. Podeu trobar els vídeos en aquesta llista del YOUTUBE. Com que la primera rima que vaig fer es diu "El Nanet", vaig presentar aquesta mini activitat amb una titella de dit d'un nanet (també d'Ikea) i així es va convertir amb el protagonista d'aquesta secció. També el cridava na Frida perquè sortís de la Maleta.


    8. POESIA VISUAL. Just abans d'acabar la sessió presentava (i així ho deia...) "un poema que no es parla ni s'escolta, només es mira". I amb una làmina miràvem un poema visual o bé de Joan Brossa o bé de Chema Madoz a qui vaig tenir el gust de conèixer a Formentera i recoman la seva obra per treballar a l'escola; a l'igual que la de Joan Brossa. És molt interessant veure com es miraven la làmina, l'obra, durant una estona i qui volia feia algun comentari. Simplement, gaudir de l'obra i com es creava un silenci de museu. És un altre tipus de poesia, la visual. El poder de les imatges.

    9. MINI ACTIVITAT PLÀSTICA. Com que totes les activitats abans esmentades acabaven entre 20 i 30 minuts, acabàvem la sessió amb una reproducció plàstica. Tampoc caldria si aquest tipus d'activitat la feim a classe i tenim més flexibilitat d'horari. Però com que havíem d'omplir uns 45 minuts, vaig pensar que seria massa llarg estar tota l'estona escoltant i asseguts. Aquesta mini activitat plàstica sempre ha estat relacionada amb el poema visual treballat.

    10. ACOMIADAMENT AMB NA NINA. Una vegada recollit tot el material de l'activitat, ens recollim una altra vegada en rotllana, na Frida fica dins la maleta tot el material que ens ha mostrat (contes, poemes, etc.) i també als seus amics (na Joana Raspall i es nanet) i amb unes paraules màgiques, despedint-se fins la propera sessió, es converteix en Nina  (Nina Simone). Aquest és un ritual veritablement màgic i fa que amb la sorpresa, el cos torni a estar en calma i tornem relaxats cadascú a la seva aula.


    Depenent del temps disponible i de l'estat d'ànim tant dels infants com de la mestra... no cal fer totes les activitats... Es pot estirar i minvar així com requereixi la sessió. 
    La veritat és que tot i que ha estat una activitat majoritàriament dirigida, ha agradat molt als infants, sobretot pel dinamisme d'anar canviant d'activitat, de l'espectació de veure què sortia de la maleta,... Era una espècie de contacontes de biblioteca. A mi també m'ha encantat molt fer-la i he après que, de vegades, no cal fer activitats molt poderoses, o contes estrambòtics, de vegades amb cosetes senzilletes... es gaudeix el doble. I si es gaudeix, s'aprèn. 
    Als propers posts aniré explicant cada un dels quatre tallers. 

    Per acabar un poc de BIBLIOGRAFIA de poemes per infants que tenc i m'encanten i m'ajudaren a preparar les sessions del taller de poesia:
    - Col·lecció Del Bressol a la Lluna de Kalandraka
    - Joana de les Paraules Clares, Muntsa Fernández i poemes de Joana Raspall de El Cep i la Nansa
    - Blau, Lola Casas. Publicacions l'Abadia de Montserrat
    - Verd, Lola Casas. Publicacions l'Abadia de Montserrat
    - El Libro de Gloria Fuertes para niños y niñas de BlackieBooks amb il·lustracions de Marta Altés





    CONTES A 3 ANYS

    $
    0
    0
    Una de les coses que teníem més clares a l'hora de programar el curs, va ser que volíem incloure els contes com a part important de la programació i l'horari. Decidírem que cada setmana treballaríem un conte i li donaríem la importància que cal. El conte és un dels millors regals que se li pot oferir als infants. És com un tresor ple de possibilitats de cara al desenvolupament integral de la persona.
    El conte és una eina imprescindible dins l’aula degut al seu gran valor educatiu, ja que conté diversos elements que ajuden a l’infant desenvolupar les diferents capacitats. L’hora del conte és un  moment d’activitat mental, l’infant reflexiona sobre el que ha estat escoltant, imagina com continuarà, es posa en el lloc del protagonista i  assaboreix aquella situació que l’ha interessat d’una manera especial.

    Aquests són els principals contes que treballàrem a 3 anys aquest curs 2017-2018:


    També hem treballat contes que han portat els infants, o els contes de la setmana literària, o contes que s'han treballat als tallers o als ambients. A continuació vos posaré algunes fotografies d'algunes de les activitats que hem fet amb aquests contes:


    Material per contar el conte, i després deixat a una taula a mode de minimón perquè puguin jugar els infants

    Caracterització de la mestra per contar el conte (barret i vareta de Bruixa)

    Taula Sensorial amb terra i objectes de Halloween 

    Feineta de composició de rodones i un quadrat

    Material fet per la mestra amb una caixa de cartró per contar el conte

    Feineta del conte

    Material per contar el conte vist per dins i conte.

    Feineta del Conte (la darrera pàgina acaba amb un mirall)

    Material fet per la mestra per contar el conte

    Feineta del conte

    Feineta del conte

    Feineta de Grafisme Creatiu en relació al conte

    Feineta de Grafisme Creatiu en relació al conte

    Postal de Nadal en relació al conte

    Feineta de Grafisme Creatiu en relació al conte

    Feineta de Grafisme Creatiu en relació al conte

    Feineta del conte

    Portada de l'Àlbum del 2n trimestre en relació al conte

    Taula Sensorial d'arròs tenyit i objectes de primavera i insectes

    Taula Sensorial d'arròs tenyit i objectes de primavera i insectes

    Taula Sensorial d'arròs tenyit i objectes de primavera i insectes

    Material per expicar el conte.

    Minimón per jugar en relació al conte

    Pots fets per grups cooperatius (cola enmig) i activitat de cohesió de grup per parlar dels nostres sentiments

    Material per explicat el conte amb Kamishibai i activitat posterior per Setmana Literària a Sant Jordi

    Com veis, no sempre importa fer una feina en paper en acabar el conte, es pot deixar un material per jugar, o crear una taula sensorial, o relacionar el conte amb altra programació com la de grafisme creatiu, o simplement... gaudir d'escoltar un conte, una història, de fer volar la imaginació i de perdre'ns per uns minuts de la realitat.

    Alguns dels motius que fan que els contes tinguin tant valor educatiu podrien ser:

    • A través dels contes els nins canalitzen els seus sentiments, les emocions, els pensaments, els dubtes i les pors. En el marc imaginari dels contes el possibles conflictes es poden veure més objectivament. Tal com diu Bruno Bettelheim en el llibre “Psicoanàlisi dels contes de fades”, els contes són una clara representació de l’inconscient del nin i l’ajuden  a superar les angúnies i ansietats.
    • Les històries són per l'infant un mitjà per desenvolupar la seva intel·ligència, en escoltar-les va desenvolupant la memòria auditiva i aprèn a retenir el  relat i desenvolupa la imaginació quan anticipa; permet ampliar al vocabulari i millorar el llenguatge i per tant la capacitat de comunicació.
    • Ajuda a establir un vincle de confiança entre la mestra i els seus alumnes.
    • Els ajuda a ubicar-se en l’espai i el temps, ja que les històries tenen lloc en el passat o el present i a un espai imaginari.
    • Els contes també són, com va dir Vigotsky elements culturalitzadors, ja que a partir de les narracions es pot introduir la realitat social i lingüística dels personatges. 
    • Els contes per si mateixos tenen  un component lúdic, ja que l’escolta d’un conte és per passar-s’ho bé i divertir-se, l’infant es sent motivat per escoltar i per compartir amb els seus companys les diferents històries. A més és un recurs globalitzador ja que a partir dels contes es poden treballar diversitat d’aspectes relacionades amb el desenvolupament de l’infant. 
    • El fet de contar el conte contribueix a que els nins tinguin interès per a la lectura i adquireixin l’hàbit de llegir, com a mestres feim de mediadors entre el món de la lectura i l’infant.


    Si tenim en compte la importància dels contes com a recurs didàctic, és necessari que des de l’escola s’informi a les famílies de la necessitat de contar contes als infants quan són a casa i sobretot d’instaurar l’hàbit de contar un conte abans d’anar a dormir.

    Taller de Poesia: LA TARDOR

    $
    0
    0
    El primer taller de Poesia que vàrem dur a terme va ser el de la Tardor, ja que el començàrem per l'octubre més o menys. Tot i que ja quasi no tenim tardor a Mallorca i passam directament de l'estiu a l'hivern, vaig voler enmarcar aquests tallers en les estacions, per la diversitat de materials que hi ha i per tenir un fil conductor entre el mateix taller (en aquest cas, la tardor) i els altres (Les Estacions).
    Aquest primer taller de Tardor el vaig organitzar de la següent manera:





    1. BENVINGUDA DE NA FRIDA. Na Frida arriba de Mèxic amb la seva maleta i explica als infants que els ha dut moltes coses de la Tardor. Parlam de quines coses sabem de la Tardor.  I comença a treure material per material:


    2. CONTE MUSICAL: "LLUNA" Vaig triar aquest conte, perquè és molt adequat pels infants de 3 anys quan acaben de començar l'escola i perquè surt un Caragol i vaig trobar que feia tardor (aquestes relacions que de vegades les mestres ens treim de la màniga jijiji). Resultat: els hi va encantar. M'ha funcionat molt bé aquesta col·lecció.

    Perquè vos faceu una idea, el musicava més o menys amb aquesta tonada, encara que aquest vídeo sigui la versió en castellà i jo ho feia en català.


    3. DITES DEL LLIBRE "LES ESTACIONS DE L'ANY" DE BARCANOVA. Aquestes serien les que fan referència a la tardor:




    Les llegia i deprés les intentàvem repetir tots junts. També parlàvem de les imatges, de vegades abans de llegir la dita i de vegades, després.

    4. POEMA DE JOANA RASPALL. En aquest Taller de Tardor na Frida va cridar a na Joana Raspall i la varen ajudar tots els infants. I na Joana els hi va presentar i recitar un poema seu que es diu el EL VENT.

    Adjunt una imatge del Poema que he vist a Internet (perquè es llegeix millor que a la meva foto), però no la vàrem emprar per res... Ni per pintar, ni per l'àlbum ni per res. Simplement escoltàrem na Joana Raspall.

    5. CANÇÓ. AUDICIÓ I DANSA. Na Frida treu un CD de la Maleta. Els explica que els porta una cançó, que és com un poema però amb música. Escoltàrem i ballàrem "M'AGRADA LA TARDOR" Ens posàrem drets amb els braços a l'aire moguent-los com si fossin branques de l'arbre. Fins que diu Groc, Groc, Groc, que ens picam els genolls amb les mans. I així tota l'estona.


    6. CONTE: LES QUATRE ESTACIONS DES DEL GRAN ARBRE. Escoltam el conte, i després en parlam un poquet si els infants volen. Si no, passam a la següent mini activitat. Aquest conte de Brita Teckentrup, té unes il·lustracions precioses i les pàgines estan troquelades i de vegades apareixen o desapareixen elements. Realment és molt bonic i els va agradar moltíssim. 


    7. RIMA DE TAMARA CHUBAROVSKY: "ROMPOMPOMPOM". Aquesta és una rima que va sobre un nanet. Així que na Frida va cridar al Nanet. Jo me'l vaig colocar a un ditet i vaig fer la Rima amb el nanet al dit. Era la primera vegada que feia aquest tipus d'activitat i em va sorprendre que els va agradar tant que no deixaven de dir: -"una altra vegada, una altra vegada!"



    8. POESIA VISUAL. Aquesta vegada vaig emprar un Poema Visual de Chema Madoz que va crear per una col·lecció de la Dissenyadora Purificación García a l'any 1999. Podeu veure altres colaboracions amb la dissenyadora AQUÍ. Abans de presentar l'obra, explic que veurem un poema visual, això és un poema que no parla ni s'escolta, només es mira. Present s'obra a una làmina plastificada i parlam del què veim a mode de sessió de Filosofia 3/18, fent hipòtesis i relacionant-ho amb les nostres experiències. 


    9. MINI ACTIVITAT PLÀSTICA. Els hi vaig donar un full on posava abaix a la dreta (no en tenc cap còpia), el nom de l'autor i l'obra: Chema Madoz, Temporada de Tardor, 1999. Vàrem anar al pati a cercar fulles, i la vàrem aferrar al full. amb cera marró férem el ganxo. 
    Aquesta activitat la program més que res per omplir el temps, i per passar d'una actitud d'escolta a una activitat activa.  En la següent foto es pot veure un poc aquesta feineta.



    10. NA FRIDA ES CONVERTEIX EN NINA. Per acabar, feim un ritual (que sempre serà el mateix) on na Frida es despesdeix, diu adéu a tots els materials i els torna a ficar a la maleta. Després diguent unes paraules màgiques, es converteix en Nina Simone i es crea la màgia.





    Programació Manipulacions 3 Anys

    $
    0
    0
    Enguany tenguérem molt clar des del principi, que com que teníem el primer curs d'infantil (3 anys / P3) treballaríem molt a nivell sensorial, manipulatiu i experimentatiu. Els sentits són tots els canals per on entra la informació i arriba al cervell processant experiències i aprenentatges.  Les sensacions, les emocions, les percepcions... ens ajuden a establir relacions, a processar experiències i a transformar coneixement... 
    Tenguent en compte tot això i relacionant-ho amb l'edat madurativa dels infants i amb la importància del joc a la infància... Volguérem programar tota una sèrie de propostes per treballar alguns dels objectius i continguts de la programació.
    Teníem programat un cop per setmana una MANIPULACIÓ. De vegades era pel simple fet de manipular i experimentar amb diferents materials, i de vegades era una proposta relacionada amb algun conte, festa o estació a mode de taula sensorial. També hem estat conscient de la importància del treball manipulatiu com a tasca imprescindible de cara a treballar l'inici de l'escriptura. 
    Hem tengut molta cura de que les propostes i materials fossin atractius per una banda i que fomentassin l'autonomia. Així... moltes de les propostes han pogut quedar a l'aula durant un temps a mode de mini espai, racó, etc.

    Vos deix la programació. Dir que moltes sessions les repetírem, com les pastes de sal, la gelatina... o en férem d'altres més quotidianes com plastilina, pasta que s'aixuga, etc. També férem dues vegades slime (i els hi va encantar) amb cola blanca, bicarbonat, líquid lentilles i colorant alimentici. Però no ho he afegit a la programació perquè no sé si ho tornaria a fer degut als articles sobre la seva perillositat.

    També cal dir que tot això és el fruit d'un treball en equip, enguany hem estat tres cursos de tres anys i tot això ho hem programat, preparat i executat conjuntament les tres mestres de 3 anys (Joana M., Xisca A. i jo). No cal afegir, que ens hem fet servir d'internet i xarxes socials per a cercar i trobar idees engrescadores.



    Aquí alguns exemples gràfics:

    Taules sensorials / Minimóns d'estacions


















    Manipulacions














    Taules Sensorials / Minimóns Contes
    Peix Irisat
    Quina Escombra més Guapa!






    Mini-Espais, Racons, Taules sensorials i Minimóns

    $
    0
    0
    Enguany, a 3 anys, a part de les manipulacions que programàvem setmanalment, també hem treballat durant l'any el desenvolupament sensorial, i l'experimentació i manipulació a altres moments, com:
    1.  El racons o mini-espais d'aula
    2. Els tallers internivell
    3. Els ambients
    ELS RACONS O MINI ESPAIS D'AULA
    L'aula la vaig organitzar per mini espais o racons. D'aquesta manera es respecta molt l'heterogeneitat del grup, l'autonomia, etc. I et permet treballar en petits grups i poder reforçar i donar un suport a feines més concretes. Des d'un primer moment, vaig pensar que els racons només de joc de tota la vida no m'agradaven, que els infants necessiten coses més interessants per fer, i múltiples opcions i que aquestes anessin canviant i variant periòdicament. Després d'escoltar una conferència de l'escola de Congrés Indians, me va agradar el que digueren que a cada aula procuraven que hagués uns racons o mini/espais generals i que fossin els materials d'aquests que anessin canviant, així s'oferia multitud de propostes diferents sobre un mateix tema/aspecte. I així ho vaig intentar fer:
    • Atelier o espai de creació: pintar, retallar, dibuixar, collage, aferrar, etc. 
    • Construcció: de petit format, de gran format, amb fustes, amb legos grans, a estora, a sobre pallet, a taula, minimón tren, etc.
    • Simbòlic: Cuineta, caseta, hospital, minimón caseta playmobil, minimón granja, etc. 
    • Sensorial: Taula d'estació, taula d'arena amb cotxes i paleres, dinosaures amb terra, palanganes sensorials, plastilines, etc.
    • De feina: tasca més dirigida per la mestra (portades, avaluacions, treball del nom, treball de nombres, etc.), mini-espai escriptura, mini-espai mates.
    Com ens organitzàvem? Intentava treballar majoritàriament en petit grup, com vaig aprendre a Menorca. En gran grup he treballat per explicar contes, o per treballar els hàbits i rutines, o feines puntuals on érem dues mestres a l'aula. Als altres moments, intent que els infants vagin a jugar o treballar als mini-espais o racons, mentre jo estic fent el treball més de "feina" en petit grup i van rotant. El que vaig fer va ser anar treguent materials a prinicpi de curs, poquet a poquet i anant jungant amb ells, perquè coneguessin el funcionament, les normes, i les possibles maneres de jugar (a l'estil montessori fent de model, com a la "lliçó de 3 períodes") així, al segon trimestre ja eren bastant autònoms per saber jugar autònomament. Pensau que he tengut un grup molt poc nombrós (tan sols 18 infants) i això ha permès que fos molt més fàcil i ràpit d'entendre el funcionament de l'aula. 
    No vaig organitzar torns rotatius, ja que sent tan poquets es controla molt bé qui va a cada espai i qui no, i també, al ser 3 anys, he respectat molt que anessin on volguessin o necessitassin, prioritzant confiança i seguretat abans que passar per totes bandes...
    També dir que obria o tancava espais si el que volia era que fessin més tasca cognitiva o menys, o més joc o menys. A primera hora, gairebé sempre organitzava més taules sensorials, de feina, i atelier, i deprés de pati (els dies que no feim ambients) ho combinàvem amb els espais de consruccions, de joc simbòlic, etc. Sempre flexibilitzant, i depenent de com estava el grup aquell dia o si hi havia programat tallers internivell  i/o ambients.
    Canviant els materials, introduint o llevant, s'anaven variant les propostes i s'enriquia l'aprenentatge, ja que la varietat mantenia la motivació. Si sempre veuen el mateix material, allà mateix... se'n cansen amb facilitat.

    Ara vos posaré algunes fotografies a mode d'exemple d'aquests racons o mini-espais d'aula:

    Racó Sensorial. Aprofitàrem que una nina va dur aquesta jugueta aquàtica

    Racó Sensorial. Minimón natural. Terra, fusta, garroves

    Afegint altres materials (tassons i culleres) canvia la proposta.

    Afegint altre material (tubs de cartró), canvia la proposta.

    Taula Sensorial. Sorra i cotxes (joc diferent de cotxes al terra)

    Taula Sensorial. Picadís i paleres

    Taula Sensorial. Animals de la mar (sense aigua)

    Taula Sensorial. Animals de la mar (sense aigua)

    Calaix Sensorial. Animals de granja, terra i pals

    Calaix Sensorial. Animals de granja, terra i pals

    Racó de construcció a sobre pallet. Fustes i dinos

    Mini-espai simbòlic. Caseta Playmobil i pepes de Vaiana

    Mini-espai mates: Sèrie numèrica, grafia-quantitat. Aquest material l'havien fet els infants a racó de feina

    Mini-espai mates: Sèrie numèrica, grafia-quantitat. Aquest material l'havien fet els infants a racó de feina

    Mini-espai mates: Sèrie numèrica, grafia-quantitat

    Mini espai escriptura. Composició del nom.

    Mini espai escriptura. Composició del nom.

    Mini espai escriptura / atelier. Dibuixam i escribim objectes

    Mini Espai Sensorial

    Mini espai construccions a taula. Mosaic

    Mini Espai Construccions a banc. Mosaic
    Mini Espai Construccions. Mosaic


    SAFATES SENSORIALS
    Un dels tallers internivell que féiem a 3 anys (ja vos vaig dir que jo feia el de Poesia) va ser el de Palanganes Sensorials. Trobàvem molt important fer aquesta feina com una gimnàsia de dits de cara a desenvolupar estructures cognitives, a treballar la pre-escriptura, a desenvolupar agilitat òculo-manual, etc. Molts d'aquests materials els vàrem trobar a l'aula de la mestra anterior, n'Irene i va ser una gran sort. Aquest taller el portava la meva companya Marga G. i a part de tenir sempre una proposta a taula de retallar, esguinçar i/o punxar, ho acompanyava amb safates sensorials com aquestes: 









    AMBIENTS: MINIMÓNS
    Tres vegades per setmana, deprés de pati, féiem ambients. Tots els infants d'infantil es distribuíen pels diferents ambients amb lliure circulació. Jo vaig ser l'encarregada de l'ambient de joc simbòlic hospital i perruqueria, ja que la meva aula siposava d'una caseta de fusta fixa bastant grossa on poder fer un hospital. Però la perruqueria no va funcionar gaire bé, ja que més que a simbolitzar el que feien era venir, automaquillar-se a tota pastilla per anar guapos i guapes a un altre ambient. Com que jo feia dues formacions d'Espais en aquell moment, i a la meva aula hi havia bastant material, vaig decidir organitzar un ambient de Minimóns i va funcionar molt millor. Sobre el tema, jo recoman les formacions de Veure Pensar Sentir, a mi m'han agradat molt i les he fet online, tot i que es poden fer presencial també. 
    És súper important, tant als ambients, com als mini espais per jugar a aula, com sempre... tenir el material súper preparat i organitzat de manera atractiva. 
    Aquí algunes de les imatges:




























    Taller de Poesia: EL NADAL

    $
    0
    0
    El segon taller de poesia que vaig fer, va ser sobre el Nadal. Vaig seguir la metodologia de l'altre, però com a cançó vaig treballar la que treballaven amb la mestra de música, na Marga Ll. per cantar al festival de Nadales. La mini activitat plàstica que vaig fer la podria haver dissenyat una mica més guapa, però he de dir que als infants els hi va encantar el tema d'aferrar gomets brillants d'estrella...
    Les activitats que vaig fer en aquest taller foren les següents:



    1. BENVINGUDA DE NA FRIDA. Arriba na Frida amb la seva maleta i els hi explica que per vacances ha d'anar a Mèxic a veure sa família. Parlam sobre el Nadal, sobre les vacances i sobre la família. I els hi demana si volen veure les cosetes que se durà a Mèxic.


    2. CONTE MUSICAL: "VIOLÍ". Seguint amb la mateixa col·lecció de kalandraka, vaig triar aquest perquè va sobre instruments i les seves onomatopeies. Surt un tambor i una campana  i vaig trobar que aquests intruments fan Nadal.

    Vos deix un vídeo de Youtube de com es cantaria/contaria. És una versió en gallec:


    3.  DITES DEL LLIBRE "LES ESTACIONS DE L'ANY" DE BARCANOVA. Sobre l'hivern n'hi han quatre. i vaig pensar treballar dues al taller de Nadal, i treballar les altres dues al taller de l'hivern (després dels Reis):



    4. POEMA DE JOANA RASPALL. És la seva secció i la va presentar ella mateixa (sa titetall petitoneta) però va dur un poema d'un altre autor que no sabem qui és. Em feia molta il·lusió treballar un poema que vaig treballar fa mil anys i que era de quan pintava les coses amb aquarel·les (abans de digitalitzar-les). Ja vaig fer una entrada sobre aquest poema que es deia Poema de Nadal Retro (podeu veure l'entrada AQUÍ).  A mi personalment, m'encanta; i als infants també els hi va agradar molt.
    5. CANÇÓ, AUDICIÓ, DANSA. En aquest taller, vaig voler treballar len cançons (en aquest cas Nadales) que treballaven amb la mestra de Música per al recital de Nadal. Aquestes foren un mix entre "Cançó de Bressol" i "La Lluna", ambdues de Jordi Tonietti. Aquest és un moment per aixecar-nos després d'estar una estona asseguts escoltant i repetint contes, dites i poemes. 




    6. CONTE: ELS REIS D'ORIENT. Vaig triar aquest conte perquè tot el relacionat amb els Reis crea molta expectació i aquest és divertit per infants de 3 anys. Senzillet i diver alhora.


    7. RIMA DE TAMARA CHUBAROVSKY: "PIC I PUC" Aquesta rima igual no està relacionada amb el Nadal, però com que els hi va fer tanta gràcia el nanet a la sessió anterior, vaig decidir tornar a fer una rima sobre nanets. Per suposat que na Frida va fer cridar al nanet (titella de dit d'Ikea) per presentar aquesta secció. Vaig tornar a quedar al·lucinada de com es va crear la màgia i em demanaven: -"una altra vegada, una altra vegada!".


    8. POESIA VISUAL. Aquesta vegada vaig voler treballar a Joan Brossa. Ja vos vaig dir que a Formentera, juntament amb Chema Madoz, es va fer una exposició de les seves obres i vaig veure el potencial educatiu que tenien quan anàrem de visita amb els infants. 
    Vaig treballar un poema-objecte que el podem trobar al MACBA i es diu Rondalla, del 1988. Na Frida presenta la làmina diguent que és un poema "que no parla ni s'escolta, que tan sols es mira". Després de mirar-lo una estona, van comentant el que veuen lliurement. És aquest:


    9. MINI ACTIVITAT PLÀSTICA: Els hi vaig donar un full on hi havia un cub, a més del nom de l'obra, autor i any. Els infants hi havien d'aferrar dins gomets d'estrelletes brillants. És una activitat molt senzilleta però per infants de 3 anys al primer trimestre trob que està molt bé; i ja sabeu com els hi encanten els gomets d'estrella brillants!!! Si la tornés a fer, hagués preparat la feina a un suport de full obscur o com el fons de l'obra (degradat) i crec que hagués quedat més nadalenc. 



    10. NA FRIDA ES CONVERTEIX EN NINA. Per reconar tot el material emprat i tornar-lo a ficar dins la maleta de na Frida, aquesta fa un ritual màgic on, una vegada tot endressadet, diu unes paraules màgiques i es converteix en Nina Simone. Un altre moment de total atenció que fa que pujem en calma a classe.








    Un llibre per estrènyer vincles amb les/els alumnes

    $
    0
    0


    El nostre fill gran té quasi 5 anys i ara té una època artística de pintar mandales. Li encanta. I jo m'he sumat amb ell. Ens agrada molt als dos, i ens relaxa, i gaudim molt de fer una activitat conjunta ell i jo.
    Un dia d'aquest estiu, sense fer-ne comptes, vaig trobar aquest llibre a una llibreria.  Tot i que el títol sigui: ¡Colorea conmigo, Mamá! de l'editorial Picarona. (Picau la imatge) Està dirigit tant a mares com a pares. Ja només de fullejar-ho em va cridar molt l'atenció dues coses: les il·lustracions i el sobretítol "Crea, colorea y estrecha vínculos con tu hijo".
    Una vegada a casa, encara em va fascinar encara més perquè, com feim totes les mestres, vaig pensar: això per l'escola estaria genial!!! I ara vos explic perquè:



    El llibre l'ha escrit una psicòloga, Jasmine Narayan, llicenciada en psicologia clínica especialitzada en psicologia infantil i adolescent. S'ha acompanyat d'una il·lustradora, Hannah Davies, la qual ha creat cinquanta il·lustracions distribuídes en sis capítols.


    A l'introducció, Jasmine Narayan explica la idea del llibre. Explica com moltes de vegades a les famílies els costa treure informació dels seus fills i filles de com els ha anat l'escola o com es senten, etc.Ella explica la seva teoria de Per què no funcionen les preguntes.

    Explica com utilitzar el llibre, el qual "ha estat creat específicament per ajudar a les famílies a connectar i fomentar una conversa oberta amb el fill o filla mentre es gaudeix de la relaxant i tranquila activitat de pintar". A cada pàgina doble trobam una escena per pintar plegats amb dibuixos  amb detalls més complexos pels adults i il·lustracions més fàcils pels petits. Explica que no passa res si es vol pintar la part dels adults, o si se és esquerrà o dretà ja que va alternant la part d'adults i de petits durant tot el llibre.
    Parla de trobar el temps per fer l'activitat, i de com emprar les tècniques centrades en el nin per connectar.
    En aquesta introducció a mode d'instrucció de com emprar el llibre, també l'autora parla de:
    - Què fer i que no fer durant el temps centrat amb el fill/a
    - Com emprar l'elogi específic per augmentar la connexió
    - Com iniciar una conversa i fer que continuï
    - Què hauria de fer si... (i diferents hipòtesis del que podria passar mentre es fa l'activitat)

    Quan vaig llegir tota aquesta introducció vaig pensar: Aquest llibre també aniria bé per parlar amb els i les alumnes. Quantes vegades tenim situacions a l'aula on veus que alguna cosa passa aalgun alumne i no treus cap informació? i les preguntes directes no funcionen (què et passa?, estàs trist? per què t'has enfadat?...) O quantes vegades pensam... hauria de parlar més amb els infants, connectar més amb ells, saber què pensen, com es senten,... en definitiva: ESTRÈNYER VINCLES. 
    També serviria pel treball de PT, AL, AD, Orientadores, Equip de Suport en general, o per suggerir a les famílies que venen a tutoria a contar-nos que els seus fills no parlen amb ells. Pens que és una  molt bona eina amb molts d'usos. Pels petitons de tot igual és massa complicat ja que les il·lustracions són complexes i el llibre és de gran formar per cabre dues persones pintant a l'hora. Però pot servir com a inspiració per fer algun material més adequat a petits. Jo pens que funcionaria des dels 5 anys a tota la primària.

    El llibre està dividit en 6 blocs temàtics, en 6 blocs de converses diferents:
    1. Autopercepció
    2. Relacions
    3. Vida familiar
    4. Vida escolar
    5. Imaginació
    6. Jugar

    Cada bloc comença amb un petita introducció del tema i unes possibles preguntes o actuacions per cada una de les il·lustracions. Després ho acompanya possibles preguntes a afegir per establir converses.
    Per exemple, aquest seria el corresponent al primer bloc: AUTOPERCEPCIÓ








    Així seria més o menys com ens ha quedar una a casa. La vàrem fer del bloc de Vida Familiar. La va triar el nostre fill perquè li va agradar molt la il·lustració de les tortugues. I jo vaig aprofitar per parlar de com ens estava anant per vacances, quines coses fèiem, la sort de passar tant de temps en família... I va ser molt xulo, perquè parles mentre pintes... com quan eres petita a escola... et deixes anar... tant tu com l'infant... i van sortint cosetes...


    Pens que és un material si més no inspirador per crear-ne el que necessitem a mida. La idea seria parlar amb els alumnes mitjançant una activitat conjunta. Fa mil anys a una escola a infantil féiem les Tutories Individualitzades amb aquest objectiu: obtenir informació, estrènyer vincles, conèixer els infants de veritat, però sense cap activitat a fer... i clar, per alguns infants més tímids era molt violent parlar de tu a tu.



    Vos deix un document de mostra trobat a la pàgina de l'editorial:


    Viewing all 58 articles
    Browse latest View live